Zeno van Elea – een Griekse filosoof uit de vijfde eeuw voor onze jaartelling – beweerde dat beweging niet bestaat. Die overtuiging staafde hij met een bondige redenering. Stel je voor: een pijl die juist uit een boog werd geschoten. Op ieder moment tijdens de vlucht bevindt die pijl zich exact op een punt van…
lees verder →Teksten over
Menselijk tot in de hoogste graad, Lezing door Anna Tilroe | 2002
Zomer 1984. Gerrit van Bakel komt mij afhalen aan het station van Deurne. Een knappe, ietwat gezette man op klompen. “Welkom in het New York van de varkens,” zegt hij. “De lucht die je nu inademt is vandaag al 4 keer in een varken geweest.” We rijden in zijn Citroen DS Break vol gereedschappen en…
lees verder →Gerrit van Bakel, Een herinnering, Lezing door Rudi Fuchs | 2001
Het was halfdonker. Midden in de zaal zagen we Gerrit langzaam en rommelig met spullen scharrelen. Gerrit had nooit haast. Het is geen toeval dat vrijwel al zijn werk over zeer langzame processen gaat. Hij wantrouwde snelheid, maar hield van de sluipende dageraad, van de slepende zonsondergang. Die late namiddag was hij, bij de opening…
lees verder →Condensatiepunten in een continue denkstroom | Jaap Bremer | 1992
…maar uiteindelijk vormt alleen het voorstellingsvermogen de wereld. De Peel, de streek die zowel een deel van Oost Brabant als van Midden-Limburg beslaat, was voor Gerrit van Bakel niet alleen zijn grootste bron van inspiratie, maar letterlijk de grond van zijn bestaan. Hier had hij zijn wortels. Hij werd er in 1943 geboren in…
lees verder →Een man voor alle seizoenen | Victor Wentink | 1991
Het late zonlicht flitst reflecterend over een metalig voorwerp dat zich in de eindeloze vlakte bevindt. De oude Aziatische landbouwer kijkt op en tuurt in de verte vanwaar de flits kwam. Hij laat zijn gereedschap liggen en loopt naar de paar hutten die eenzaam bij elkaar staan in de leegte van het Tarim-bekken. ‘Het wiel!…
lees verder →Van de Peel naar de Peel met een omweg langs de wereld | Dees Linders | 1989
Een scriptie van Dees Linders (1989) INLEIDING Op de eerste grote tentoonstelling van het werk van Gerrit van Bakel in 1981 in het Stedelijk van Abbemuseum in Eindhoven, waren de plannen te lezen voor het nimmer voltooide, nauwelijks gestarte, maar voor Van Bakel uiterst belangrijke project Gloeiige Man. Een getekend plattegrondje toont een stip, het…
lees verder →