Middelgrote Problemendrager

Jaar
1984
Afmetingen
133 x 630 x 216 cm
Materiaal
staal, staalkabel
Inventarisnummer
257 KM 127.873
Categorie(ën)

Over dit ding valt niet veel te zeggen. Of heel veel.
Hier werkt in feite niets. Hier werkt alleen het beeld. De verstelbaarheid die je waar kunt nemen, alle schroeven, alle draadstangen die je ziet. Die verwijzen naar het feit dat je het ding kunt verstellen. Dat is alles, het is puur vorm. Maar het is wel een derivaat van het Zomerwiel. Het is ook een derivaat van de Utah-Tarim-connectie.  Maar het is een ander gedeelte van de connectie. Het is meer een geestelijk deel dan een materieel deel. Daar hoort de Seismograaf ook toe. Die is alleen maar functie, die verwijst nog wel naar een bewustzijn, maar dit ding heeft helemaal geen functie. De enige functie die dat ding heeft, is er zijn. Het bezit de spanning van een boog, en ik ga er vanuit dat een gespannen boog een zo veelvormige symboolwaarde heeft. Dat is wel een wapen of de tensie in een mens, dat is ook de spanning van iets van voorttelen.

Het feit dat al mijn wagentjes of alles wat wielen heeft, ook wagentjes zijn die geest vervoeren. Omdat ze zo langzaam gaan, of omdat ze zo’n merkwaardige inhoud hebben of omdat ze helemaal niet kunnen rijden, vervoeren ze geest. Dit ding kwam steeds maar terug. Het stond elke dag in mijn schetsboek. Her moet er zijn gewoon, daarom. Omdat het dat vervoert, zijn aanwezigheid. Dat is zijn potentie, daar kon je in zo’n ding weer een hele hoop kwijt. De titel van dit ding verklaart wat dit is, dit is een Middelgrote Problemendrager.

Zijn verschijningsvorm is misschien problematisch, maar doordat je alle hellende vlakken kunt verstellen, kun je het altijd aanpassen aan de ruimte waarin hij is. In die zin is het een esthetisch ding, maar de esthetica is overflexibel. Want een helling, een ding onder een hoek dat is veel vorm omdat wij haaks leven. Het is volkomen onlogisch om die wielen zo scheef te zetten. Maar wel mooi.

In zekere zin is het ook een wapen, een boog is ook een wapen. Maar wat voor pijl kan je hier nou in doen. Je schiet alleen omlaag. Wat kan je daar nou mee schieten, alleen mollen.

Ik vind het een goed ding, ik vind het ook een goede titel. Het is ook inderdaad een fallisch, erotisch ding. Een verwijzing. Maar ook zo week als die erotiek ook is van binnen, flexibel. Als je niet flexibel bent dan kom je in de gevangenis, wegens verkrachting, zo is het toch? Het is een echte aanpassingsmachine.’

GvB

 

‘Uit de werkplaats’ cat. Van Abbemuseum 1984

Collectie Kröller-Müller Museum

middelgrote-problemendrager-gerrit-van-bakel-39777-copyright-kroller-muller-museumweb
Middelgrote Problemendrager in het Kröller-Müllermuseum
middelgrote-problemendrager-gerrit-van-bakel-39797-copyright-kroller-muller-museum
Middelgrote problemendrager, 1984, Gerrit van Bakel (1943 – 1984) Inkt (viltstift) op papier, 12 x 15 cm, KM 110.717, Kroller Muller Museum
gerrit van bakel schets problemendrager
Schets s198408 Middelgrote problemendrager, voorontwerp voor een vredeswapen
gerrit-van-bakel-Middelgrote-problemendrager foto:ton hartjens
Middelgrote problemendrager in atelier Randweg. Foto: Ton Hartjens