Boek V uit onze serie moeilijke boeken: Mechanica

Jaar
1979
Afmetingen
10,5 x 41 x 32 cm (kleinste), en 112 x 63 x 26 cm (grootste)
Materiaal
multiplex, staal
Inventarisnummer
172
Categorie(ën)
Trefwoorden

Dat is een ander boek uit onze serie moeilijke boeken. Stel je voor dat het op een hellend vlak staat dan gaat het lopen.
Wat je ziet is eenvoudig, maar wat er gebeurt is zeer gecompliceerd. Zozeer zelfs dat de mechanica als wetenschap niet compleet in staat is om dit te verklaren. Het is verschrikkelijk subtiel om dat te maken. Nu komt weer het probleem over die harmonie. Het landbouw-denken weer. Die eigenwijsheid. Want dit is van multiplex. Stel dat ik een bankwerker opdracht geef om dit ding in metaal te maken, dan zal hij veel subtieler lopen en het zal een paar centen kosten, maar dan zal de kans dat hij het goed doet veel groter zijn. Wat ik nu wil is per se dit beeld en deze vorm en die beweging in multiplex maken. Dus niet in aluminium, ijzer of perspex. Nee, multiplex is het materiaal. Dat is de keuze. En daarmee krijg ik een soort bewustzijn over een deel van dat multiplex en die as en het werken van die as. Over dit materiaal krijg ik een soort bewustzijn, een of andere affiniteit, die ik, als ik mij die beperking niet stel, nooit zal krijgen. Door die beperking krijg ik informatie over dit materiaal op een manier zoals een boer informatie krijgt, door namelijk maar aan de gang te blijven, zoals hij ploegt, honderd keer over het veld. Dan, na jaren, weet hij iets over zijn grond dat hij niet kan zeggen. Dat is boer zijn, neolithisch denken. Ik heb tot nog toe al zeven van die dingen gemaakt Elke keer als er iemand binnenkomt die een beetje verstand van dingen heeft, dan zegt hij: Ja maar jongen, dit moet je van ijzer maken. En dan is het voor mij vaak onmogelijk om uit te leggen waarom dat niet van ijzer mag. Het moét van multiplex zijn. Er mogen wel lagertjes in zitten. Er zitten lagertjes in. De beweging van die benen, dat zijn oscillatoren. Ja, dat vind ik prachtig. Dat is fantastisch. Dat is bijna het mooiste wat er is. Dat heb ik gevonden, dat krijg ik voor niets. Dit vind ik nu iets. En dat komt omdat ik met multiplex ben bezig gebleven.”

Uit de catalogus ‘Het voorwerpelijke denken’, Van Abbemuseum, 1981

 

In het schetsboek van januari 1981 geeft Van Bakel het volgende overzicht
van de serie moeilijke boeken die hij wilde maken:

Boek 1  Verzameling van alle boeken
(of over alle boeken
over alle boeken die ik ken)

Boek 2  Verzameling van alle ideeën behalve de moeilijke

Boek 3  Muziek

Boek 4  Agressie, moord, lawaai

Boek 5  Mechanica

Boek 6  Geheugen

Boek 7  Etymologie

Boek 8  Herinnering (film, eeuwige vervorming-
beeldloop)

Boek 9  Liefde (erotiek?)

Boek 10  Licht en kleur

Boek 11  Plicht en vrijheid (inventiviteit)

Boek 12  Rangschikking in de tijd

Boek 13  Samenwerking, bedrog

Boek 14  Ontmoeten

Boek 15  Energie

Boek 16  Geboorte en groei

Boek 17  Het bepalen van het ik

Boek 18  Het bepalen van de plaats
de vervulling van de ruimte

Boek 19  Het vragen

Alleen Boek 5 en 7 zijn uitgevoerd

 

Atelier/woonruimte, Deurne, Kerkstraat
Kleinste variant Boek V uit onze serie moeilijke boeken: Mechanica