Atoombom

Jaar
1982
Afmetingen
300 x 120 x 750 cm
Materiaal
staal, hout, multiplex, lood, ontstekingsmechanisme, electriciteitskabel
Inventarisnummer
229
Categorie(ën)

De constructie van een atoombom is in principe zeer eenvoudig. Het effect van deze constructie is echter een van de meest gecompliceerde elementen sinds het midden van de vorige eeuw.
Zo gecompliceerd dat men geen voorstelling meer heeft van het feitelijke object. Het lijkt mij uitermate nuttig om als eerste aanzet van een humanisering van de totale techniek het gruwelijkste en meest mysterieuze gegeven – de atoombom – terug te brengen tot zijn werkelijke proporties. Namelijk, een buis van zeven meter lang waarin aan elk van de uiteinden een hoeveelheid uranium die, nadat ze met kracht bij elkaar zijn gebracht, de kritische massa voor uranium overschrijden zodat een kernreactie volgt. De rest van de atoom-technologie is verfijning van dit gegeven. Het is natuurlijk wel zo dat de pracht van de ontploffing overschaduwd wordt door de zekerheid van genetische schade.

Aan de wetenschap, die ‘waardenvrij’ is, bied ik een soortverwante corruptie aan, zodanig dat de poëzie zijn zaad kan zaaien. Het is dan misschien aan latere generaties om uit te zoeken hoe deze verwisseling van poëzie (kunst) voor corruptie, binnen de waardenvrije denkkracht gekomen is.”


Gerrit van Bakel 4 mei 1982

 

gerrit-van-bakel-atoombom-schets
Atoombom schets s1982004 21 x 29,7. De vorm van een verschrikking, ‘bekleed met lood’ zwaard, boog

 

atoombom-gerrit-van-bakel-39785-copyright-kroller-muller-museum

Atoombom, 1984
Gerrit van Bakel (1943 – 1984) Potlood op papier 15 x 12 cm KM 108.899 Schets collectie Kröller-Müller Museum

Gerrit van Bakel in gesprek met Trudy van Rijswijk, 6 minuten